Saradnja sa Kuvajtom u oblasti naftne i gasne privrede

Srbija

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i zamenik ministra spoljnih poslova Države Kuvajt Halid Sulejman Al Džarala potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji dveju zemalja u oblasti naftne i gasne privrede.

Antić je istakao da će saradnja dveju zemalja biti unapređena, kao i da je Srbija spremna da uči i razmenjuje iskustva sa Kuvajtom, koji ima ogromne rezerve nafte. Činjenica da nemamo dovoljno nafte nas samo obavezuje da ono što imamo još više poštujemo, i da učimo kako to da iskoristimo na najkvalitetniji mogući način, ukazao je on, dodavši da potpisivanje Memoranduma treba da bude početak uspešne saradnje dveju država na najvišem nivou, a prvenstveno stručnjaka iz te oblasti. Ministar je naglasio da je potrebno u potencijalne projekte uključiti Mešovitu komisiju za ekonomsku saradnju, kako bi znanje i iskustvo bilo iskorišćeno na najefikasniji mogući način.

Al Džarala je rekao da ova komisija predstavlja važan mehanizam da u potpunosti iskoristimo potencijale naših bilateralnih odnosa, pri čemu bi trebalo nastojati da sastanci Komisije budu redovni. On je izneo stav da postoje volja i odlučnost da se saradnja dveju država intenzivira, što je pokazano upravo ovom posetom Srbiji.

Na sastanku je obostrano konstatovano da osim oblasti naftne privrede, postoji niz otvorenih mogućnosti za saradnju, uzimajući u obzir da su srpske firme ranije učestvovale u realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata u Kuvajtu. Obe strane konstatovale su izuzetno dobru saradnju dveju ambasada, što predstavlja dodatnu okosnicu za unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Kuvajta.

Antić je predložio da se, ukoliko se naredno zasedanje Mešovite komisije održi u Kuvajtu, taj događaj iskoristiti za organizaciju poslovnog foruma, kako bi se tamošnjoj javnosti predstavila šira lepeza potencijala Srbije.

Sastanku u Ministarstvu rudarstva i energetike prisustvovali su i ambasador Kuvajta u Srbiji Jusef Abdul Samad i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević