Saradnja sa Crnom Gorom za čistiji Lim

Foto-ilustracija: Pixabay

Najavljeno je potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Crnom Gorom u oblasti zaštite životne sredine, a zajedničke aktivnosti će, između ostalog, podrazumevati i rešavanje problema plutajućeg otpada u reci Lim, navodi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Ministarka Irena Vujović istakla je da ekološki problemi ne poznaju granice i zato je ključno da ih svi zajedno rešavamo, jer je to važno za budućnost našig građana.

„Danas smo dogovorili naredne korake i kada je reč o rešavanju problema plutajućeg otpada na reci Lim. Ministarstvo na čijem sam čelu, raspisalo je konkurse za postavljanje barijera na toj reci, a formirali smo i zajedničko telo nadležnih ministarstava, i radnu grupu koja će mapirati sve divlje deponije u slivu reke kako bismo krenuli sa njihovim uklanjanjem“, istakla je Vujović.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, Ratko Mitrović, rekao je da je cilj današnje posete, pored rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu, želja da se produbi saradnja u oblasti ekologije.

„Imamo veliki problem sa čvrstim otpadom i došli smo da vidimo kako Srbija rešava taj problem. Srbija će graditi osam reciklažnih centara, i ta iskustva će nam biti korisna“, rekao je Mitrović.

Vujović je dodala da je na sastanku bilo reči i o pojačanim inspekcijskim kontrolama, kao i o izgradnji reciklažnih centara i postrojenja za preradu otpadnih voda. Takođe se govorilo o edukaciji građana kako bi se podigla svest o značaju očuvanja zdrave životne sredine.

Energetski portal