Saradnja EU i Bil Gejtsa: Osnovan investicioni fond za čistu energiju

Vesti | Svet

Evropska unija i američki milijarder Bil Gejts pokrenuli su  investicioni fond od 100 miliona evra za podršku razvoju tehnologija u oblasti čiste energije.

Foto: European Commission

Suosnivač Majkrosofta koji je uključen u borbu protiv klimatskih promena i predsednik kompanije Brejktru Enerdži Venčers (Breakthrough Energy Ventures) potpisao je sa Evropskom komisijom nacrt ugovora za osnivanje fonda Brejktru Enerdži Jurop (Breakthrough Energy Europe – BEE).

U osnovani fond  uloženo je 100 miliona evra kao podrška razvoju tehnologija u oblasti čiste energije, a na osnovu saopštenja Evropske komisije fond ima za cilj da pomaže evropskim firmama da razvijaju i komercijalizuju radikalno nove tehnologije u oblasti čiste energije.

Potpredsednik Komisije zadužen za energetiku Maroš Šefčović, naglasio je da je ovo prvi investicion fond ovog tipa i osnovan je u rekordnom roku.

Fond „Breakthrough Energy Europe“ treba da počne sa radom 2019. godine prema Komisije. Pola kapitala je iz Gejtsove kompanije a druga polovina iz EU programa za istraživanje i inovacije.

branding-content