Saradnja Crne Gore i Hrvatske u oblasti zaštite životne sredine

Region

cg i hrvatska zžs rtcg.me

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore gospodin Branimir Gvozdenović i ministar zaštite životne sredine i prirode Hrvatske gospodin Mihail Zmajlović potpisali su 11. novembra 2014. godine Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine između Vlade Crne Gore i Republike Hrvatske.

Gospodin Branimir Gvozdenović izjavio je da je Crna Gora posvećena očuvanju životne sredine i da će saradnja sa Hrvatskom u ovoj oblasti doprineti primeni dobre prakse i iskustava iz regiona.

Gospodin Mihail Zmajlović istakao je da će ovim sporazumom biti postignuta efikasnija zaštita vazduha, zemlje, biljnog i životinjskog sveta što će doprineti povećanju kvaliteta života građana.

Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine obavezuje Crnu Goru i Hrvatsku da sarađuju u oblastima zaštite mora i podmorja, upravljanja balastnim vodama i obalnim područjem, upravljanja otpadom. Osim toga, obavezna je saradnja i u oblasti zaštite vazduha i klime, prekograničnog sprečavanja zagađenja voda. Takođe će sarađivati i u postupku približavanja Crne Gore Evropskoj uniji, pristupu informacijama i obrazovanju u oblasti zaštite životne sredine, kao i na zajedničkim projektima.

Sandra Jovićević

foto: rtcg.me