Saobraćaj, energetika i životna sredina u fokusu projekata za Investicioni okvir za Zapadni Balkan

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović uputila je predlog projekata za tehničku pomoć u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan, saopštila je Vlada.

Foto-ilustracija: Pixabay

U 24. rundi za tehničku pomoć za pripremu dokumentacije predloženi su projekti iz oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine i socijalne infrastrukture, i to u iznosu od 21,6 milion evra.

Ovo je utoliko važnije što je jedan deo ovih projekata kandidovan za sredstva iz IPA III za 2021. i 2022. godinu, stoga je veoma značajno da i za pripremu dokumentacije možemo da konkurišemo za bespovratna sredstva iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Joksimović je tim povodom izjavila da, budući da je u junu objavljen 24. poziv za dostavljanje predloga projekata, u saradnji sa resornim ministarstvima, aktivno smo poslednjih sedmica radili na pripremi aplikacija za dobijanje tehničke pomoći kojom ćemo obezbediti bespovratna sredstva za pripremu nedostajuće dokumentacije i pripremu infrastrukturnih projekata za njihovu investicionu realizaciju.

„Pažljivo smo sagledali strateške prioritete u ovim oblastima i odlučili se za one čijom će realizacijom biti osiguran razvoj kapitalne infrastrukture i koji će doprineti realizaciji ključnih razvojnih investicija u različitim delovima Srbije kao i njeno povezivanje sa susednim tržištima“, istakla je Joksimović.

Ministarka je dodala da su svi predlozi za pripremu projekata iz oblasti energetike i saobraćaja u skladu sa Agendom povezivanja, koja značajno doprinosi socio-ekonomskom razvoju i jačanju privredne saradnje regionu.

Iz oblasti transporta predložena je priprema projekata koji imaju veliki strateški značaj za Republiku Srbiju, a odnose se na rekonstrukciju i modernizaciju železničkih deonica Stalać–Kraljevo–Rudnica i Doljevac–Merdare, kao i nastavak izgradnje auto-puta Niš–Merdare, deonica Pločnik–Merdare.

Rekonstrukcija navedenih pruga i izgradnja auto-puta, značajno će doprineti razvoju Moravičkog, Raškog, Rasinskog, Topličkog i Niškog okruga i sveukupnom regionalnom razvoju Republike Srbije.

„Auto-put Niš–Merdare, kao deo osnovne indikativne transportne mreže EU, imaće isti rang na mapama EU kao i Koridor 10 koji je Srbija izgradila“, navela je Joksimović.

Iz oblasti energetike predložena je priprema za projekte koji će unaprediti postojeći postupak povezivanja na mrežu obnovljivih izvora energije (vetar, biomasa, solarna energija), dodatno ojačati stabilnost elektroenergetskih sistema i omogućiti bolju saradnju sa ostalim operativnim centrima za prenosne sisteme u Evropi.

Iz oblasti životne sredine predložena je priprema projekta „Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Batajnici“, koji je veoma značajan za grad Beograd, jer će obuhvatiti opštine Surčin i Zemun, ali i manja okolna naselja.

Ovaj projekat će uticati na standard kvaliteta životne sredine za preko 113 hiljada ljudi i očekuje se da će izgradnja postrojenja započeti krajem 2021. godine.

Iz oblasti socijalne infrastrukture predlog za pripremu dokumentacije odnosi se na projekat koji će doprineti jačanju kapaciteta univerzitetskog obrazovanja.

Projektom je planirana rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata u okviru fakulteta i instituta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Čačku.

Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan u decembru 2020. godine doneće zvaničnu odluku o tome koji predlozi će biti podržani, navodi se u saopštenju Kabineta ministarke za evropske integracije.

Izvor: Vlada Srbije