Sanitarna deponija u Vinči biće urađena po svim ekološkim standardima

Foto: Grad Beograd

Prva sanitarna deponija u Srbiji gradi se na deponiji Vinča i biće urađena po svim ekološkim standardima koji se poštuju u Evropskoj uniji. Radove na izgradnji obišli su Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, Ivana Vilotijević, gradska sekretarka za zaštitu životne sredine, Marko Popadić, direktor JKP “Gradska čistoća”, Filip Til i Vladimir Milovanović, predstavnici “Beo čiste energije” i Željko Rebrešak, upravnik gradilišta.

Vesić je podsetio da deponija Vinča od 1977. godine postoji kao gradska deponija, na koju se godišnje dovozi oko 570.000 tona komunalnog otpada, te da je ona posle ovoliko decenija polako počela da klizi prema Dunavu i postala je najveći ekološki problem ne samo Beograda već i ovog dela Balkana. 

“Na osnovu javno-privatnog partnerstva sa francuskom kompanijom „Suez” i japanskom kompanijom „Itoču” krenuli smo u saniranje postojeće deponije, koja će biti zatvorena, sanirana i ekološki tretirana, i na izgradnju nove. Ova sanitarna deponija ima kanale za prikupljanje otpadnih voda, a već je urađeno i postrojenje za njihovu preradu. Sve otpadne vode će se izvlačiti iz deponije, prerađivati i tako prerađene odlaziti u Dunav. S druge strane, tu su i cevi kroz koje će se izvlačiti gas koji će biti transportovan do energane gde će se praviti električna energija i to će biti prvi put da se pravi elektrinčna energija od otpada. Radimo i toplodalekovod Konjarnik–Vinča koji će omogućiti da se iz otpada izvlači gas koji će služiti za grejanje Konjarnika, čime ćemo smanjiti kupovinu gasa koji sada koristimo za grejanje građana”, naglasio je Vesić.

On je podsetio da je ovaj posao vredan više od 375 miliona evra i dodao da se pravi postrojenje za proizvodnju električne energije, te da će se graditi i energana, a gradi se i nova trafostanica koja će opsluživati sva ova postrojenja, kao i postrojenje za preradu građevinskog otpada

“Mi godišnje imamo više od milion tona građevinskog otpada u Beogradu koji se baca na različitim lokacijama i koji će sada biti prerađivan. Sada ćemo konačno rešiti najveći ekološki problem na teritoriji grada Beograda”, rekao je zamenik gradonačelnika.

On je naglasio da je posebno ponosan što na gradilištu u svakom trenutku ima više od 500 radnika i što posao rade domaće kopmpanije. Dodao je da će u fabrikama i drugim postrojenjima koja se grade bite zaposleno više stotina ljudi.

“Za četrdeset godina, koliko postoji ova deponija, više od četiri milijarde tona metana je otišlo u vazduh, da ne pričam o požarima koji su se stalno dešavali i kojih više neće biti”, naveo je Vesić i dodao da se ovako delimično rešava i problem zagađenja vazduha

Direktor preduzeća „Beo čista energija” Filip Til rekao je da će postrojenje za odlaganje komunalnog otpada biti pušteno u rad za nekoliko meseci, te da će nakon toga početi sanacija i zatvaranje postojeće deponije. Nakon toga, dodao je, sledi otvaranje objekata koji su trenutno u izgradnji.

Izvor: Grad Beograd