Samit 100 lidera jugoistočne Evrope: Antićeva ideja o regionalnom tržištu struje

Vesti | Srbija | Region

U Beogradu je održan regionalni Samit 100 biznis lidera, a ministar energetike Aleksandar Antić  izjavio je da saradnja u  energetici bi trebalo biti mnogo jača na nivou regiona, jer energetika ne poznaje granice.

Foto: Srpska asocijacija menadžera

On je ukazao da je potrebna veća saradnja po pitanju ulaganja u energetsku infrastrukturu i spajanja tržišta u regionu, kao što su interkonekcije. Podsetio je da Srbija realizuje projekat elektroenergetski transbalkanski koridor koji obuhvata države u regionu: „Verujem da su ovakvi formati, kao što je Samit 100, dobri za našu saradnju u regionu koju treba da jačamo u svim segmentima. Moramo da tražimo zajedničke odgovore i strategiju za zajedničke interese“.

Antić je istakao da je Transportna zajednica u jugoistočnoj Evropi dobar primer saradnje u regionu, usmeren na poboljšanje procedura na granicama i smanjivanje gužvi, stvaranje zajedničkog proizvoda i jačanje infrastrukture. Region treba da radi na izgradnji infrastrukture i stvaranju zajedničkog proizvoda.

Zamenik predsednika Narodne skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović, saglasan je sa srpskim ministrom energetike da svaka država treba da ima svoju politiku po pitanju energetike, ali da je potrebna politika povezivanja. Kao primer naveo je interkonekciju Crne Gore sa Italijom, projekat vrednosti od milijardu evra.

Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović ukazao da je, pored zajedničkog proizvoda, neophodna i reforma CEFTA sporazuma. Prema Antićevim rečima, Srbija je spremna da radi na razvoju infrastrukturnih projekata i kao primer naveo pripremu izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo i Niš-Priština. Šarović ističe da je zagovornik reforme CEFTA.

Podsetimo, centralna tema dvodnevnog Samita 100 koji je okupila biznismene jugoistočne Evrope je digitalna transformacija i kako da region iskoristi 4. industrijsku revoluciju.

Sofija Nikolić