Sada možemo štampati i baterije

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Photo-illustration: Pixabay

Prvi put u istoriji naučnici su uspešno odštampali deo baterije. Sada ćemo moći da štampamo litijum jonske baterije u najrazličitijim oblicima.

Istraživači sa Univerziteta Djuk našli su način da prilično jeftinim 3D štampačima stvore bateriju. Oni su se dosetili toga da koriste sprovodljivi rastvor koji pospešuje protok jona u polimerima. Ovo je značajan novitet jer smo do skora mogli štampati samo nesprovodljive delove baterije.

Ovaj tim stručnjaka izjavio je da je sposobnost da stvaramo baterijeu raznim oblicima veoma korisna za proizvođače električnih vozila, mobilnih telefona i laptopova, jer se oni ne moraju prilagođavati standardnom dizajnu baterije koje su trenutno dostupne. Većina baterija na tržištu, trenutno dolazi u cilindričnom ili pravougaonom obliku.

„Kada proizvođač dizajnira svoj proizvod, na primer mobilni telefon, oni moraju opredeliti određeni deo uređaja veličine i oblika baterije a to traći dragocen prostor i ograničava opcije za dizajn.“

Ove nove štampane baterije takođe će imati i veće kapacitete zbog grafena, izuzetno sprovodljivog materijala koji je inkorporiran u ovaj novi izum.
Trenutni prototip nije podoban za upotrebu jer baterije traju kratko, ali naučnici nastavljaju da rade kako bi prevazišli i ovaj problem.

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews