SAD započele istragu uvoza jeftinih kineskih fotonaponskih panela

Svet

kina-amerikaMeđunarodna trgovinska komisija (ITC) prošle srede je izdala obaveštenje u kojem se navoodi da je započela carinsku i antidamping istragu povodom uvoza kristalnih silicijumskih fotonaponskih panela iz Kine i Tajvana u Sjedinjene Američke Države. Navodno su ovi kineski solarni paneli prodati u SAD-u po ceni koja je manja od tržišne vrednosti, a istraga će utvrditi da li je time američka industrija solarnih panela oštećena.

Istraga je počela 31. decembra 2013. godine kada je kompanija „Solar World Industries America Inc.“, američki ogranak nemačke firme „SolarWorld AG“, podnela zahtev Međunarodnoj trgovinskoj komisiji i američkom Ministarstvu trgovine da se reši rupa u zakonu koja omogućava kineskim firmama da izbegnu carinu koja ide i do 250% tako što koriste solarne ćelije koje su proizvedene van Kine, npr. na Tajvanu.

Očekuje se da će Međunarodna trgovinska komisija doneti preliminarnu odluku do 14. februara 2014. godine, dok će do 24. februara iste godine slučaj doći do Ministarstva trgovine SAD-a koje će odlučiti da li će SAD preduzeti korektivne mere protiv Kine. Podsetimo, od 6. decembra 2013. godine Evropska Unija je počela da sprovodi antidamping mere za Kinu zbog toga što je utvrđeno da je niska cena kineskih solarnih panela dovela do gašenja nekoliko evropskih proizvođača solarnih panela.

S.J.