SAD uskoro uvodi kazne za zlostavljače životinja

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Lyric Ma)

Konačno će na snagu stupiti federalni zakon o okrutnosti nad životinjama u Americi!

U Sjedinjenim Američkim Državama gotovo čitave decenije postoji zabrana snimanja i objavljivanja mučenja životinja, ali ipak sam čin torture se nije krivično gonio.

Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država jednoglasno je izglasao predlog ovog zakona, a prema nezvaničnim informacijama i predsednik SAD-a Donald Tramp ga je potpisao.

Kongresmeni sa Floride Ted Keuč i Vern Bučanan radili su na usvajanju ovog zakona. Sve je počelo preko peticije i predloga, a uskoro bi se moglo očekivati i stupanje na snagu.

Iako se mnogi pitaju zašto se ranije nisu na ovaj način zaštitile životinje i kaznili brojni zlostavljači, konkretan odgovor na to izostaje.

Iako je svaka od 50 saveznih država imala sopstvene mere kažnjavanja za zlostavljanja životinja, federalni zakon uvodi značajnu novinu – dozvoljeno je da se krivično gone počinioci koji prelaze između granica saveznih država.

Ovim zakonom će se kažnjavati radnje udaranja, paljenja, utapanja, gušenja, gaženja, davljenja, prebijanja, seksualnog zlostavljanja nad životinjama, kao i krivolov. Izostavljen je dozvoljeni lov i specifične situacije odbrane od životinje na sopstvenom posedu.

Kazna će podrazumevati novčanu i zatvorsku kaznu u trajanju do 7 godina.

Ranije se i FBI pozabavio ovim problemom, odnosno pratili su zlostavljanje životinja, između ostalog verujući da će se neko ko je spreman da naudi životinji, na taj način ophoditi i prema čoveku.

Jelena Cvetić