SAD će ulagati u upravljanje otpadom i energetsku efikasnost u Srbiji

Srbija | Održivi razvoj

Foto: pks.rs

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da će se proces ulaganja u zaštitu životne sredine u Srbiji intenzivno nastaviti i u narednom periodu i to pre svega u sektoru upravljanja otpadom i u oblasti energetske efikasnosti.

Trivan je na konferenciji Trade Winds u Privrednoj komori Srbije, kojoj je prisustvovala i privredno-politička delegacija Savezne države Merilend iz SAD, istakao da je ulaganje u ovaj sektor veoma značajno, a da očekivane i neophodne investicije iznose 14 milijardi dolara. Svako ko dođe da posluje u Srbiji, investira i u čitav region. Srbija politikom koju vodi otvara vrata u čitavom okruženju, naglasio je on i dodao da će se investiranjem u ovu oblast otvoriti nekoliko hiljada novih radnih mesta.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež naveo je da su američke kompanije investirale četiri milijarde dolara u Srbiju jer je naša zemlja postala poželjna i stabilna investiciona destinacija, koja, preko Sporazuma o slobodnoj trgovini, ima pristup tržištu od više od milijardu ljudi. On je rekao da je zaštita životne sredine, uz IT, farmaceutsku i auto-industriju, novo polje potencijalne saradnje i oblast u kojoj se očekuje novi talas američkih ulaganja u Srbiji. Američkih investitora u Srbiji je iz godine u godinu sve više i njihov doprinos kroz proizvodnju, izvoz i zapošljavanje sve je veći. Prema američkim izvorima, ukupna ulaganja tamošnjih kompanija u Srbiji iznose približno četiri milijarde dolara, ponovio je Čadež.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot naglasio je da će SAD i dalje graditi dobre odnose sa Srbijom, kako bi ta zemlja postala jedan od deset najbitnijih partnera Srbiji. Takođe, Skot je podsetio na to da je samo prošle godine trgovinska razmena sa našom zemljom iznosila 500 miliona dolara. On je takođe predstavio na skupu nekoliko međunarodnih kompanija iz Amerike, čiji su predstavnici prisutni u Srbiji i koji će u narednim danima imati sastanke sa srpskim privrednicima.

Na skupu u PKS prisustvovali su predstavnici 20 kompanija iz Srbije iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora, mašinske industrije, medicinske privrede, kao i predstavnici trgovinskih lanaca i distributerskih kuća.

Trade Winds je najveća godišnja trgovinska misija Vlade SAD, koja ima za cilj da kompanije iz te zemlje upozna sa potencijalima za saradnju sa drugim tržištima.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević