SAD će ulagati 3 milijarde dolara godišnje u očuvanje životne sredine

Foto-ilustracija: Unsplash (Madhu Shesharam)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je juče, 4. avgusta, potpisao zakon na osnovu kojeg će godišnje biti izdvajane gotovo tri milijarde dolara za projekte očuvanja životne sredine, rekreaciju u prirodi i održavanje nacionalnih parkova i drugog državnog zemljišta u SAD-u.

Kongres SAD-a usvojio je taj predlog zakona ubedljivom većiniom. Tramp je rekao da „nije bilo ničeg sličnog“ od mandata američkog predsednika s početka 20. veka Teodora Ruzvelta, koji je uspostavio zaštitu mnogih nacionalnih parkova, šuma i spomenika prirode.

Zakon koji je potpisao Tramp, predviđa izdvajanje oko 900 miliona dolara godišnje za fond za zaštitu životne sredine, duplo više nego sada, i još 1,9 milijardi dolara godišnje za unapređenje nacionalnih parkova i šuma i zaštite divljih životinja.

Foto-ilustracija: Unsplash (Cayetano Gil)

Pristalice novog zakona navode da je to najznačajniji pravni akt o očuvanju životne sredine u gotovo pola veka.

Oni dodaju da će zahvaljujući novom zakonu biti stvoreno najmanje 100.000 radnih mesta, potrebnih za obnovu nacionalnih parkova, popravku turističkih staza i šumskih sistema.

Protivnici kritikuju da predviđeni novac nije dovoljan za izostale radove na održavanju površina u vlasništvu federalne vlasti, procenjene na 20 milijardi dolara.

Izvor: Zelena Srbija