Šabac planira izgradnju toplane na biomasu

Srbija | Biomasa

sabac rs

U Centru za stručno usavršavanje u Šapcu 29. marta 2016. godine predstavljena je prezentacija o primeni biomase i dobrim iskustvima grada Gisinga u Austriji u primeni ovog oblika energije.

Gradonačelnik Šapca gospodin Nebojša Zelenović izjavio je da je grad Šabac partner na projektu HORIZON 2020 koji finansira Evropska unija, a koji za temu ima upotrebu biomase za grejanje i hlađenje. Istakao je da je projekat počeo 1. januara 2016. godine, a trajaće 28 meseci tokom kojih će se koristiti iskustva razvijenih gradova u Austriji, Nemačkoj, Danskoj. Naveo je da je plan da se kroz pomenuti projekat u Šapcu obezbedi najjeftinije grejanje u Srbiji izgradnjom toplane na biomasu, a kao energent koristiće se poljoprivredni ostaci. Dodao je da će se tako obezbediti ekonomski i energetski nezavisni sistem grejanja u Šapcu, a naveo je i da je u planu da sredinom ove godine bude izrađena projektna dokumentacija, dok bi sledeće godine počela izgradnja toplane na biomasu.

Energetski menadžer Šapca gospodin Slobodan Jerotić istakao je da će gradska uprava pružiti logističku pomoć u smislu edukacije, transfera znanja, primene savremenih tehnologija, kao i pristupu finansijskim instrumentima predviđenim za ovakvu vrstu projekta. Dodao je da će kroz projekat biti obezbeđena nova radna mesta, biće smanjeni troškovi poslovanja privatnog sektora i podignuta konkurentnost privrede.

Predstavnik grada Gisinga gospodin Kristijan Dozenkal predstavio je primenu biomase u gradu Gisingu i ovom priliko istakao da primenom lokalne biomase sistem daljinskog grejanja grada Šapca može biti fleksibilniji što će direktno uticati na nižu cenu grejanja, a biće obezbeđen i visok stepen energetske nezavisnosti i sigurnost u snabdevanju toplotnom energijom.

Sandra Jovićević

foto: sabac.rs