Ruski univerziteti potpisuju sporazume o strateškoj saradnji sa kompanijom NIS

Vesti

Delegacija dva ugledna ruska univerziteta, Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta „Gorni“ i Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas „Gubkin“, posetila je juče Univerzitet u Novom Sadu i razgovarala sa rektorom Univerziteta Dejanom Jakšićem.

Foto: NIS

Ruska delegacija se takođe susrela sa Milošem Vučevićem, gradonačelnikom Novog Sada.

Sastancima je prisustvovala i delegacija NIS-a koji već godinama ima saradnju sa ruskim visokoškolskim ustanovama, novosadskim univerzitetom i uspešnu poslovnu i svaku drugu saradnju sa lokalnom samoupravom u Novom Sadu.

Delegaciju NIS-a je predvodio Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za spoljne veze, odnose sa državnim organima i PR.

Delegaciju iz Ruske Federacije predvodili su rektor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas Viktor Georgijevič Martinov i prvi prorektor Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta „Gorni“ Natalija Vladimirovna Paškevič.

Razgovori u Novom Sadu održani su u sklopu višednevne posete rektora ruskih univerziteta Srbiji tokom koje će 17. januara biti potpisani sporazumi o strateškoj saradnji sa kompanijom NIS, odnosno vodećim domaćim državnim akademskim ustanovama – univerzitetima u Novom Sadu i Beogradu.

NIS će takođe potpisati memorandume o strateškoj saradnji sa novosadskim i beogradskim univerzitetom.

Milisav Pajević