Rusija ulaže 90 milijardi rubalja u razvoj industrije uglja

Svet | Ugalj

Foto-ilustracija: Pixabay

U razvoj industrije uglja ove godine u Rusiji će biti uloženo 90 milijardi rubalja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. On je istakao da Rusija ima rezerve uglja za preko 500 godina.

Putin je saopštio da je prošle godine u razvoj rudarskog sektora uloženo preko 73 milijarde rubalja, dok je za ovu godinu planirano ulaganje od 90 milijardi rubalja. Sredstva investitora se ulažu u modernizaciju preduzeća, u uvođenje savremenih ekoloških tehnologija, u stvaranje uslova za siguran rad rudara, u rešavanje socijalnih problema.

Predsednik Rusije je izjavio da industrija uglja omogućuje razvoj celog istočnog poligona zemlje, a stvaranje velikih lučkih kapaciteta opet omogućava da se zauzme dobro mesto na svetskom tržištu uglja. Uspesi ove industrije, kako je istakao Putin, utiču na jačanje energetske sigurnosti i suvereniteta Rusije. Dodao je i da će prema svim prognozama ugalj još mnogi niz godina biti među tri osnovna izvora energije i da će se Rusija, koja ima ogromne rezerve ovog energenta, čvrsto držati na poziciji lidera.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević