Rusija prodala deo državne naftne kompanije

Svet | Nafta

redKako saznajemo putem N1info, Rusija je prodala deo akcija državne naftne kompanije „Rosnjeft“ za 11,3 milijarde dolara, saopštio je Kremlj. Konzorcijum Glenkorna i katarskog državnog investicionog fonda kupili su 19,5 odsto ruskog naftnog giganta.

Prodaja dela akcija „Rosnjefta“ je deo napora vlasti u Moskvi da privatizuju deo državne imovine, u cilju konsolidacije budžeta posle dvogodišnje recesije, navodi agencija AP.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, opisao je sporazum kao najveći na globalnom energetskom tržištu u ovoj godini. Putin je ocenio da je prodaja dela akcija naftne kompanije poboljšati transparentnost i koorporativno upravljanje ruskog giganta, kao i kapitalne rezerve.

Peskov je novinarima rekao da je ruski predsednik čestitao izvršnom direktoru „Rosnjefta“ Igoru Sečinu na postignutom sporazumu i da je naložio naftnom gigantu da sarađuje s Ministrastvom finansija i Centralnom bankom kako bi se sprečilo da prodaja dela akcija destabilizuje rusku valutu.

Izvor: afp, N1info

Vesna Vukajlović