RUSI I KLIMATSKE PROMENE: 27 odsto veruje da će im globalno zagrevanje prijati

Vesti | Klimatske promene

Foto-ilustracija: Pixabay

Više od polovine Rusa veruje da bi globalno zagrevanje moglo da ima negativan uticaj na zemlju, četvrtina očekuje da će ta pojava imati blagotvoran učinak, dok 40% smatra da je sam problem globalnog zagrevanja izmišljen, pokazala je anketa Sveruskog centra za istraživanje javnog mnenja (VCIOM .

– Više od polovine ispitanika (55 odsto) smatra da bi Rusija mogla na sebi iskustiti negativan uticaj globalnog zagrevanja. Nije slučajno da je globalno zagrevanje ušlo u top-3 nacionalnog rejtinga uzroka abnormalnog vremena ovog leta. Za blagotvoran efekat se izjasnilo 27 odsto (rast s 18 odsto u odnosu na 2007. godinu) – navodi se u materijalima VCIOM-a, prenosi RBTH.

Svaki drugi Rus (51%) smatra da je globalno zagrevanje ozbiljan problem koji zahteva hitno rešenje, pokazalo je istraživanje. U isto vreme više od trećine ispitanika (39%) deli mišljenje da je to “izmišljen, naduvan problem, oko kojeg nagađaju oni koji žele da zarade na strahu čovečanstva do prirodnih katastrofa”.

Rukovodilac prakse političke analize i savetovanja VCIOM-a Mihail Mamonov je, komentarišući rezultate istraživanja, istakao da „tema globalnih klimatskih promena sadrži mnogo lukavstva“.

– S jedne strane Ruse brine problematika globalnog zagrevanja, s druge ga strane oni praktično ne utvrđuju na nivou svakodnevice. Znači da takav aspekt problem još nije uticao na njihov život. Ključni očigledni učinak klimatskih promena je nestabilnost vremena, a to nije nova pojava. Na taj način se problem percipira više na nivou pozadinskog straha, a ne stvarne pretnje – rekao je stručnjak.

Istraživanje je sprovedeno 16. i 17. jula 2017. na ne baš impresivnom uzorku, od svega 1,2 hiljade ispitanika.