Rusi grade solarne elektrane u rafineriji nafte Brod u BiH

Foto: Wikipedia/Frkasb

U Rafineriji nafte u Brodu gotovo pune dve godine nema prerade. Dok početak proizvodnje nafte stalno odgađaju, ruski vlasnici rade na drugim projektima, među kojima je i proizvodnja električne energije. Prema saznanjima portala CAPITAL, u krugu preduzeća grade četiri solarne elektrane, koje bi u rad trebale biti puštene početkom decembra.

S obzirom na to da je reč o obnovljivim izvorima energije, iz rafinerije su Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske nedavno uputili zahtev za podsticaje.

“Pregledom dostavljene dokumentacije je utvrđeno da su zahtevi za odobrenje preliminarnog prava na podsticaj kompletni”, poručuju iz ovog regulatornog tela.

Inače, struja će se proizvoditi u postrojenjima “RNB Solar 1”, “RNB Solar 2”, “RNB Solar 3” i “RNB Solar 4”. Za svako postrojenje je planirana godišnja proizvodnja od 280.000 kWh.

Gradnju solarnih elektrana najavili su iz “Zarubežnefta”, većinskog vlasnika naftne industrije u Srpskoj, u februaru ove godine nakon sastanka sa premijerom Radovanom Viškovićem. Tada su poručili kako nemaju u planu otpuštanje radnika već širenje poslovanja kroz projekte autonomne gasifikacije rafinerije, proširenja mreže benzinskih stanica, izgradnje solarnih elektrana, elektrana na gas i proizvodnje vodonika.

Paralelno sa gradnjom solarnih elektrana traje i proces gasifikacije, koji je prema tvrdnjama iz uprave preduzeća u završnoj fazi. Cilj je da i gas zameni mazut u proizvodnji i da ju uveliko pojeftini, a sa druge strane da se smanji negativan uticaj na životnu sredinu.

Do sada je više puta najavljivano obnavljanje proizvodnog procesa, ali najavljeni rokovi su davno prošli. Poslednje obećanje je da će prerada nafte biti nastavljena do kraja godine.

Finansijski izveštaj iz prošle godine pokazuje kako je preduzeće poslovalo sa minusom od 117 miliona KM (oko 60 miliona evra), sa čime je povećalo akumulirani gubitak na 742 miliona KM (oko 380 miliona evra).

Autor: Dejan Tovilović

Izvor: CAPITAL