Rusi definitivno Turcima grade nuklearku

Vesti | Svet | Nuklearna energija

Foto-ilustracija: Pixabay

Turska regulatorna agencija za energetsko tržište EMRA odobrila je licencu za proizvodnju električne energije nuklearnoj kompaniji Akuju na 49-godišnji period za projekat izgradnje nuklearne elektrane u Mersinu na jugu države.

U saopštenju se navodi da je licenca za proizvodnju energije validna od četvrtka, 15. juna.

Nuklearna elektrana Akuju, vredna 20 milijardi američkih dolara, imaće četiri reaktora i kapacitet 4.800 megavata, a radni vek 8.000 sati za godinu dana. Kad bude u pogonu, procenjuje se da će ispunjavati šest do sedam posto potražnje za električnom energijom u Turskoj.

– Iako je ranije planirano da počne sa radom 2025. godine, nuklearna kompanija Akuju objavila je da će proizvodnju energije početi 29. oktobra 2023, na stoti rođendan Republike Turske – navodi se u saopštenju, prenosi Al Jazeera.

Izgradnju ovog pogona, koja je potpisana 2010. godine u Rusiji, izvodiće ruska državna korporacija za atomsku energiju Rosatom. Kad u potpunosti bude završena, ova elektrana proizvodiće približno 35 milijardi kilovat-sati svake godine.

Sam projekat više je puta zaustavljan, uključujući i kratki prekid kada je Turska oborila ruski vojni avion kod sirijske granice u novembru 2015. godine. Otad su odnosi dve države normalizovani i radovi na nuklearci su nastavljeni.

Zavisna o  uvozu gotovo cele količine električne energije, Turska je pokrenula ambiciozan nuklearni program i 2013. godine dogovorila da im Rosatom izgradi 4 reaktora od 1.200 megavata.