Rundek predvodio protestnu šetnju za očuvanje zagrebačkog potoka!

Foto: Facebook (screenshot)

Volonterska građanska inicijativa „Spasimo potok Črnomerec“ i platforma „1POSTOZAGRAD“ usmerena na poboljšanje grada i javnih dobara su u subotu 30. marta organizovale protestnu šetnju s ciljem očuvanja potoka Črnomerec u Zagrebu. Prema saopštenju organizatora, u povorki je bilo više od 500 građana, a među njima su bili i njihovi četvoronožni ljubimci. Predvodnik šetnje je bio poznati umetnik Darko Rundek koji je skup ulepšao svirajući gitaru u pratnji Igora Pavlice na trubi i još nekoliko muzičara.

„Voda je čista i divno je biti kraj nje. Tu je i deo divlje zone i važno je da to i ostane tako, da se u drveću i grmlju gnjezde ptice. Tu je celi jedan mali grad života. Lepo je gledati da priroda živi svoj tihi, tajni život. Pravo je blago tuda prošetati i nadam se da će tako i ostati“, zaključio je Rundek te se potom s okretišta tramvaja na Črnomercu s brojnim građanima zaputio u šetnju kraj potoka.

Okupljeni Zagrepčani i prijatelji Zagreba su vlastima poslali jasnu poruku da žele da se ovaj vodeni tok uključi u prostorno planiranje, a ne da se njegova egzistencija poništi.

Foto: Facebook (screenshot)

Učesnici protesta se protive odredbama Generalnog urbanističkog plana hrvatske prestonice za betoniranje potoka kako bi se sačuvali otvoreni tok, zeleni koridor i živi svet zarad ublažavanja klimatskih promena, istovremeno se zalažući za izgradnju šetališta duž Črnomereca, od Medvednice do Save. Oni hoće da nadležni organi odustanu od ideje nastale početkom ovog milenijuma da se Črnomerec pretvori u saobraćajnicu zato što smatraju da je prevaziđena.

Prema tvrdnjama aktera, u poslednje vreme se u mnogim gradovima otkopavaju potoci i oko njih niču staze za pešake i bicikliste kako bi se urbane sredine koliko-toliko oživele kroz postojanje zeleno-plavih oaza.

Hrvati nastoje da i njihov glavni grad ide u korak sa ovom praksom i da se prostorno planiranje odvija prema standardima 21, a ne 20, veka.

Jelena Kozbašić