Rumunija: Rešenje za krizu zelenih sertifikata –izvoz u Srbiju

84b42457-3cd5-4428-b58b-e757d2309a16„Mi ćemo prodavati zelene sertifikate u Srbiji. Očekujemo liberalizaciju zelenih sertifikata. Trenutno prodajemo sertifikate u Rumuniji i veoma je teško prodati ih. U Rumuniji je ove godine ostalo 6 miliona neprodatih zelenih sertifikata, od ukupno 18 miliona“, izjavio je investitor George Boeru, prenosi sajt serbia-energy.eu. On je u saradnji sa partnerom Satu Mare, osnovao kompaniju Eol Energy, koja je vlasnik projekata vetra i solarne energije, vrednih 15,2 miliona evra. Kapacitet vetroelektrane u oblasti Mihai Bravu u okrugu  Konstanca iznosi 6 MW, dok fotovoltažni projekat u mestu Mizil, Prahova, ima kapacitet 3 MW.

Kompanija je postigla godišnji broj od 14.000 sertifikata za dva projekta koja su u funkciji tri godine. Investitori tvrde da je zelena energija 30% skuplja u EU u odnosu na Rumuniju. „U Srbiji zelena energija je 20% skuplja i sistem trgovine je bolje razvijen“, tvrdi Boeru. On se nada da će ostvariti bolju cenu za zelene sertifikate na liberalizovanom tržištu. On procenjuje da će se investicija isplatiti u narednih osam godina. Asocijacija RWEA je objavila da se u Rumuniji trguje sa oko dve trećine od ukupnog broja izdatih sertifikata, i to po minimalnoj ceni. Ukupan neto gubitak industrije vetra u 2014. dostigao je 470 miliona evra nakon promene šeme za obnovljive izvore. Operativni prihodi smanjeni su za 224 miliona evra (39%) a vrednost imovine je smanjena za 340 miliona evra.

Prošle godine izdato je 14,1 miliona sertifikata, od kojih je 355.000 isteklo i njima više ne može da se trguje. Od 2011.stanovništvo i privreda subvencionišu obnovljive izvore putem zelenih sertifkata. Njihov udeo u poslednje dve godine iznosi oko 10%, odnosno oko 2,2 evra za prosečan račun od 22,4 evra. Udeo investitora u državnim subvencijama za proizvodnju zelene energije iskazuje se zelenim sertifikatima. U skladu sa zakonom, vetroparkovi dobijaju od države 0,5 sertifikata po MWh isporučenom u mrežu, a solarne elektrane tri sertifikata. Prošle godine, 14 kompanija je oslobođeno plaćanja za zelene sertifikate.  Sertifikate izdaje Transelectrica nakon proizvodnje i isporuke obnovljive energije. Šema je dopunjena obavezom snabdevača da na godišnjem nivou kupe sertifikate proporcionalno isporučenoj energiji. Oni ostvaruju povrat novca od potrošača putem računa za struju, tako da svi potrošači pružaju podršku proizvodnji zelene energije, prenosi sajt serbia-energy.eu

V.V.

Izvor: Serbia Energy