Ruma kroz program KfW-a modernizuje sistem daljinskog grejanja

Vesti | Srbija

Foto: Milisav Pajević

Predstavnici Nemačke razvojne banke KfW, projekt menadžeri za Srbiju i Crnu Goru i članovi Kancelarije zadužene za implementaciju tog programa u Srbiji održali su 6. februara sastanak u Gradskoj kući u Rumi, na kojem je analizirana modernizacija sistema daljinskog grejanja u ovoj opštini.

Ruma je kroz program KfW-a dobila subvenciju u iznosu od 600.000 evra.

Predstavnici KfW-a su sa menadžmentom JP „Stambeno“ obišli objekte u koje su uložena sredstva i izrazili zadovoljstvo postignutim rezultatima.

– U Rumi je ova faza počela 2012. godine. Tokom primene je došlo i do izmene investicionog plana, tako da umesto predviđene rekonstrukcije i dogradnje toplovoda i svega 17 toplotnih podstanica, uspeli smo sa 600.000 evra da modernizujemo još 17 toplotnih podstanica i uradimo deo rekonstrukcije kotlarnice Sportske hale. Za rekonstrukciju ove kotlarnice smo u ranijem periodu obezbedili još nekih 80.000 evra sredstava subvencije od Ministarstva za zaštitu životne sredine i oko 42.000 evra iz opštinskog budžeta – rekao je Živan Mihajlović iz JP „Stambeno“.

Zajednički zadatak KfW-a i JP „Stambeno“ bio je da energetski sektor učine ekološki povoljnijim za životnu sredinu i klimu kroz promovisanje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Problem kotlarnice u naselju „Tivol“ i njena modernizacija biće jedan od prioriteta JP „Stambeno“ u narednom periodu.

Milisav Pajević