Rudnici “Magnohroma” idu u stečaj

Srbija

rudnik-1Samostalni sindikat radne jedinice “Šumadija” fabrike “Magnohrom”, u okviru koje posluju četiri rudnika, optužuje čelnike Čačka i Gornjeg Milanovca da nisu ništa učinili da spasu preduzeće.

Naime, komisija za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje imovinske celine “Rudnici i industrija vatrostalnog materijala i elektrotermičkih proizvoda Magnohrom Kraljevo”, proglasila je postupak neuspešnim. Kako je navedeno, do isteka roka određenog javnim pozivom za dostavljanje prijava, Agenciji za privatizaciju nije dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku.

U okviru “Magnohroma” se nalazi radna jedinica “Šumadija” Čačak koja obuhvata separaciju u Trbušanima, rudnik u Milićevcima, Koviljaču u Gornjoj Gorevnici i Brezak u Pranjanima. Javnim pozivom je bila ponuđena imovina i pravo na eksploataciju rude magnezita.

– Mislim da se niko iz države i lokane samouprave Čačka i Gornjeg Milanovca nije interesovao za sudbinu ovog preduzeća, budući da se nikada nisu pojavili nigde da traže investitore. Preduzeću koje je zapošljavalo i do 500 radnika, sledi stečaj 31. decembra a šteta za seoske sredine iz kojih su dolazili rudari i hranili na stotine porodica je neprocenjiva – rekao je Zoran Novaković, poverenik Samostalnog sindikata u radnoj jedinici “Šumadija” Čačak.

Vesna Vukajlović

Foto : www.sumadijapress.co.rs