RTB „Bor“ proizveo skoro 5000 tona anodnog bakra u decembru

Srbija

novatopionica.rtb.rs

U RTB „Bor“ u decembru ostvarena je najveća proizvodnja anodnog bakra u 2014. godini, odnosno proizvedena je 4971 tona bakra.

Rukovodilac Službe tehničko-tehnološke pripreme Topionice u Boru gospođa Gordana Videnović izjavila je da je na ovakvu proizvodnju uticalo to što je postojala velika količina zaliha koncentrata bakra, prerađivana je šarža sa višim sadržćajem metala, a i zabeleženo je veliko vremensko iskorišćenje agregata od 97,6 odsto. Ona je istakla da je rad sa bakrencima koji sadrže veću količinu bakra doprineo da konvertorske operacije budu kraće što je dovelo do veće proizvodnje anodnog bakra.

Prema njenim rečima, zalihe koncentrata bakra su sa 15304 tone ovakvom proizvodnjom smanjene na 6150 tona, a smanjena je i potrošnja normativnog materijala po toni proizvedenog bakra što je doprinelo finansijskim rezultatima kompanije.

Podsetimo, krajem decembra 2014. godine završeni su radovi na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Sa realizacijom ovog projekta započelo se 28. juna 2011. godine, a njegova vrednost iznosi 250 miliona evra. Republika Srbija je bila garant za kredit kod kanadske EDC banke, a uplatila je i 30 miliona evra za završetak izgradnje topionice i fabrike sumpora. Izvođač radova je kanadska kompanija „SNC Lavalin“, a podizvođač i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ finska kompanija „Outotek“, navedeno je u saopštenju RTB „Bor“. Lokalni radovi bili su povereni kompaniji „Energoprojekt“, dok je nadzor nad svim radovima vršio Građevinski fakultet iz Beograda. Preko 800 radnika bilo je angažovano na realizaciji ovog projekta.

Sandra Jovićevićca

foto: rtb.rs