Ronioci iz cele Srbije očistili Zavojsko jezero od smeća

Foto: Henkel

Preko 300 kilograma otpada izvadili su ronioci iz Zavojskog jezera kod Pirota u nedavnoj akciji čišćenja koju je sproveo Savez organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije.

Veštačko jezero, koje je ovog leta bila jedna od najposećenijih destinacija u Pirotskom okrugu, čistilo je više od 30 ronilaca.
Usled epidemije virusa korona i zatvorenosti granica, turisti iz Srbije ovog leta upoznali su lepote svoje zemlje. Stara planina, po rečima direktora Turističke organizacije Pirota Bratislava Zlatkova, nikad nije bila više posećena nego ove sezone, ali sa velikim brojem turista ponekad dolaze i problemi.

Česta je slika da đubre ostavljaju za sobom, a na meti je bilo i Zavojsko jezero, jedna od najposećenijih destinacija.
Da bi posetioci mogli da uživaju u lepotama prirode i jezera, ovog puta potrudili su se ronioci pirotskog Ronilačkog kluba u saradnji sa kolegama iz drugih klubova okupljenih u Savezu organizacije podvodnih aktivnosti Republike Srbije.

Foto: Henkel

Više od 30 ronilaca prikupilo je oko 300 kilograma otpada i očistilo jedno od najlepših veštačkih akumulacija u našoj zemlji, a kako kaže predsednica Saveza Božana Ostojić, akcija je bila odlično organizovana.

„Veoma smo zahvalni RK Pirot na odlično organizovanoj akciji, ali i našem partneru kompaniji Henkel sa kojim se zajedničkim snagama borimo u očuvanju životne sredine. Htela bih da napomenem da je RK Pirot pokrenuo monitoring centar na Zavojskom jezeru, uz finansijsku pomoć Evropske unije, sa ciljem da zaštiti jezero i kontroliše kvalitet vazduha i vode, ali i omogući nadzor svih aktivnosti“, rekla je Ostojićeva.

Čišćenje je organizovano u sklopu projekta „Volim reku, a ti?“, a Zavojsko jezero predstavlja jedno od 4 lokacije u zemlji gde su organizovane akcije čiščenja vodenih površina.

Izvor: Južne vesti