Rokfeler doputovao u Njujork! Dobro ste pročitali, i ne – nije u pitanju šala!

Vesti | Svet

Filmska priča, kakvom su je mnogi okarakterisali, ovaj put ima srećan kraj.

Glavni akter ove uzbudljive sage nije ni sanjao kroz kakvu će avanturu proći u poslednja tri dana i da će preko noći postati svetska zvezda.

Sledi zaplet!

Šalu na stranu, malena sova, preciznije severni ćuk, nakon putovanja od 270 kilometara oporavlja se u utočištu za divlje životinje u Njujorku. Zašto je ova priča zainteresovala ceo svet?

Naime, Centar za zaštitu životinja u Njujorku dobio je interesantan poziv od žene, čiji je muž zaposlen u firmi koja je bila zadužena za transport najpoznatije novogodišnje jelke na svetu -one koja obasjava trg ispred Rokfeler centra. Njen muž je pronašao sovu u krošnji jelke visoke 23 metra, koja je za tri dana prešla put od skoro trista kilometara od od mesta Oneonta, pa sve do sammog centra Menhetna.

Kada su radnici istovarili drvo, među krošnjama ih je sačekalo iznenađenje. Na početku su svi mislili da je reč o mladunčetu, zbog veličine ptice, ali se ispostavilo da se radio o odrasloj jedinki za koju je karakterističan manji rast, što su potvrdili i biolozi.

Rokfeler, kako je simbolično nazvana ova omanja ptica, je bio dehidriran i gladan, ali, što je najvažnije, bez povreda.

Upravnica centraza zaštitu životinja, u kojem je smeštena sova, Elen Kališ, kaže da nakon veterinarskog pregleda, na kojem su mu urađeni i rendgenski snimci, planiraju da ovog vikenda puste sovu na slobodu.

Što se same jelke tiče, mediji je nisu sa previše oduševljenja dočekali. Postavljanje norveške smreke u cenru grada jednima je smetalo zbog vidno siromašne krošnje, ali i zbog toga što ovu godinu većina želi što pre da zaboravi i smatra da nema šta mnogo i da proslavi, dok je jedna grupa baš naprotiv, zaključila da je jedna takva jelka savršeno prigodna za kraj ove 2020. godine – godine koju treba što pre zaboraviti.

Inače, ova vrsta sove je najmanja koja živi na severoistoku Sjedinjenih Američkih Država i obično poraste od 17 do 21 centimetar. Uglavnom je aktivna noću, što znači da je ne možete često videti. Neki primerci se sele na jug zimi, a neke ostaju na teritoriji koja im je poznata. Ima ih oko dva miliona širom Amerike, tako da će Rokfeler imati društvo iako odluči da se ne vrati nazad u Oneontu. „Ove sove svake godine pronalaze novog partnera i jednostavno nastave sa životom“, rekla je Elen Kališ.

Jovana Canić