Rojal Dač Šel se vraća u Iran

Nafta

289549Aglo-holandski naftni gigant Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell) potpisao je sa Iranom sporazum za procenu rezervi na tri najveća polja nafte i gasa u toj zemlji, pošto treći najveći proizvođač u OPEK-u nastoji da poveća proizvodnju uz pomoć međunarodnih kompanija.

Šel je potpisao memorandum o razumevanju za procenu naftnih polja Azadegan i Jadavaran, blizu granice sa Irakom, i rezervi gasa na polju Kiš u Persijskom zalivu, rekao je u Teheranu Golam-Reza Manućeri, zamenik direktora Državne iranske naftne kompanije (NIOC), prenosi agencija „Blumberg“.

„Iran se nada da će Šel investirati u polja Azadegan i Jadavaran da podstakne brže obnavljanje proizvodnje“, rekao je Manućeri. Potpredsednik Šela za Iran, Hans Nijkamp, izjavio je na svečanosti potpisivanja da se raduje nastavku saradnje sa Iranom i da se „nada plodnoj saradnju sa NIOC-om na tim poljima“.

Međunarodne naftne kompanije su ponovo uspostavile kontakte sa Iranom posle ukidanja sankcija prema toj zemlji u januaru ove godine. Međutim, još nije potpisan nijedan konačni ugovor za razvoj naftnih polja.

„Blumberg“ podseća da je francuski Total potpisao prošlog meseca sa Teheranom neobavezujući sporazum vredan 4,8 milijardi dolara za razvoj polja prirodnog gasa. Iran planira da podigne proizvodnju sirove nafte na 4,28 miliona barela dnevno do 2020. godine, sa sadašnjih 3,67 miliona barela, prema najavama Ministarstva nafte i podacima koje je prikupio „Blumberg“.

Prioritet je dat razvoju onih polja koja deli sa susedima u pograničnim oblastima, gde iranska proizvodnja generalno zaostaje za onom kod komšija zbog nedostatka stranih investitora, navodi njujorška agencija.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović