Rođena beba crnog nosoroga u zoološkom vrtu u Mičigenu

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (David Clode)

Retka vrsta crnog nosoroga je bogatija za jednu prinovu!

U zoološkom vrtu u Mičigenu juče je, na badnji dan po gregorijanskom kalendaru, rođeno mladunče, i to prvi put u poslednjih 100 godina u zoološkom vrtu „Potter Park“.

Dopsi, dvanestogodišnja ženka nosoroga, i prinova su u dobrom stanju. Ipak, posetioci ovog zoo vrta neće biti u mogućnosti da ih vide sve do narednog proleća.

Crni nosorozi su okarakterisani kao izuzetno ugrožena vrsta, s obzirom na to da su u opasnosti kao žrtve nezakonitog lova, ali i zbog ugroženosti njihovih staništa. Populacija je brojala 65.000 jedinki sedamdesetih godina, dok se sada svodi na oko 5.000 .

Ove godine rođena su samo dva crna nosoroga, a pod zaštitom akreditovanih zooloških vrtova i akvarijuma ima ih ukupno 50.

Pored naziva koji nagoveštava jednu od karakteristika njihovog izgleda, ovi veliki sisari imaju belo-sivu boju kože. U prirodi naseljavaju istočne i centralne delove Afrike.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) proglasila je 2006. godine da je zapadnoafrički crni nosorog potencijalno proglašen izumrlim. Dodatni problem predstavlja to što tokom nedavnih istraživanja na severu Kameruna nisu pronašli nijednog nosoroga.

Jelena Cvetić