Zabrana ribolova na Skadarskom jezeru

Vesti | Region

Zabrana ribolova u NP Skadarsko jezero počinje 15. marta i trajaće do 15. maja 2019. godine.

Foto: MORT

Tokom ovog perioda zabranjen je ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

Ovo je period kada se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije delove Skadarskog jezera, te ih je potrebno zaštititi od lova i ujedno omogućiti neometano obavljanje mresta.

„Posebno naglašavamo da izlovljavanje ribe u periodu lovostaja šteti ukupnom biodiverzitetu NP Skadarsko jezero, te da je krivično delo. Povodom stupanja na snagu lovostaja na ribe, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore-NP Skadarsko jezero sprovodiće intenzivne patrolne aktivnosti u cilju očuvanja ribljeg fonda,“ kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

„Integralna zaštita ribljeg fonda NP Skadarsko jezero uz podršku i zajedničku saradnju svih subjekata uključenih u njegov razvoj, na svim nivoima, doprineće efikasnijoj zaštiti ribljeg fonda i ujedno sprečavanju nelegalnih aktivnosti u cilju zaštite prirodnih vrednosti ovog zaštićenog područja i prekograničnog vodenog objekta. U sistemu zaštite ribljeg fonda veoma je značajna podrška crnogorskih medija u širenju misije o neophodnosti očuvanja najznačajnijih vrednosti crnogorskih nacionalnih parkova, te u ovom slučaju podizanja svesti građana o štetnosti nezakonitog izlova ribe i važnosti očuvanja ribljeg fonda u Nacionalnom parku Skadarsko jezero,“ zaključio je Klica.

Skadarsko jezero predstavlja stanište brojnih zaštićenih životinjskih vrsta od kojih je posebno značajna riblja populacija.

Riblju faunu Skadarskog jezera čine slatkovodne i morske vrste, kao i riblje vrste karakteristične za hladne i tople vode.

U cilju očuvanja bogatog ribljeg fonda, shodno naučnim i stručnim preporukama, odnosno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi, riblji fond svakog akvatorijuma, uključujući i najveće slatkovodno jezero Balkana, neophodno je posebno čuvati u vreme prvih proljećnih dana kada se vrši mrest riba.

Podsećamo da su tokom ribolovnog zabrana prošle godine, u cilju zaštite ribljeg fonda, svoj doprinos u koordinisanim aktivnostima dali, pored nadležnih inspekcijskih organa, Granično-pomorske policije, sportsko-ribolovnih udruženja, i volontera, i članovi SRK „Podgorica“, SRK „Nikšić“, te NVO „Grupa za zaštitu šarana“.

Takođe je JPNPCG nedavno sklopilo sporazum o saradnji sa volonterima koji su izrazili spremnost da zajedno sa Službom zaštite učestvuju u zaštiti akvatorijuma i doprinesu očuvanju ribljeg fonda.

Milisav Pajević