Riblji otpad kao gorivo za kruzere

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Nordijska kompanija „Hurtigruten” saopštila je da će uskoro koristiti pokvarenu ribu kao gorivo.

U cilju zaštite životne sredine i smanjivanja emisije CO2, kruzeri ove kompanije će kao energent upotrebljavati bioprodukt od ribe koja preostane nakon pripremanja hrane. Ovi ostaci biće pomešani sa drugim organskim otpadom iz poljoprivrede i šumarstva a njihovom preradom dobiće se biogas.

Foto-illustracija: Pixabay

Fosilna goriva koja se koriste za vodni saobraćaj predstavljaju veliku opasnost. Smatra se da kruzeri ispuštaju i sumpor, koji ne samo da povećava zagađenost vazduha već pogoršava posledice klimatskih promena. Prelazak kruzera na biogas doprineće smanjenju emisiju štetnih gasova sa efektom staklene baste. Kompanija Hurtigruten ima 17 brodova, a uprava planira da do 2020. godine najmanje šest kruzera prebaci na ovu vrstu biogoriva.

Danijel Skjeldam, direktor Hurtigrutena, izjavio da je Norveška zemlja gde su ribarstvo i šumarstvo veoma razvijene grane, ali one, nažalost, proizvode i puno otpada. Ozbiljan strategijski pristup preradi organskog otpada omogućio bi nordijskim zemljama jedinstveni položaj na tržištu biogasa.