Rezervacija kapaciteta „Novog gasno-trasportnog sistema“

Vesti | Srbija | Goriva | Gas

Foto: Pixabay

Na javni poziv za rezervaciju kapaciteta „Novog gasno-trasportnog sistema“ koji Srbija razvija od Bugarske do Mađarske granice, javilo se devet kompanija.

Iako su ponude neobavezujuće, za Vladu je to dobar signal opravdanosti investicije.

Na projektu novog gasovoda radi „Gastrans“, bivše preduzeće „Južni tok Srbija„, a neobavezujuće ponude za rezervaciju njegovih kapaciteta dale su im i domaće i kompanije iz okruženja. Do kraja juna treba završiti analize tržišta i troškova i pribaviti mišljenja komšija – Bugarske i Mađarske.

– Za očekivati je da će i oni dati pozitivno mišljenje. Ovaj neobavezujući test je pokazao vrlo dobre parametre, moguće bi bilo očekivati da u trećem kvartalu dođe do novog poziva za obavezujuće zakupe kapaciteta, ističe ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Srbija godišnje troši oko dve i po milijarde kubika gasa, a na osnovu prispelih ponuda, u zemlju bi novim gasovodom stizalo još 15 milijadi kubika što zahteva kapacitet od 42 miliona kubnih metara gasa na dan.

– Ako to poredimo sa postojećim ulazom koji imamo iz pravca Mađarske, to je negde oko tri puta više jer kapacitet koji je moguć na pravcu iz Mađarske je oko 13 miliona kubika prirodnog gasa na dan, objašnjava Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

Stručnjaci očekuju i znatno veći kapacitet jer potrošnja gasa raste. Od početka godine samo je „Gasprom“ evropskim potrošačima povećao isporuke za 6,3 odsto a velika tražnja ostaje, kažu, i tokom leta.

– I kod nas industrijska proizvodnja, vidi se, počinje da raste i nama će sigurno biti potrebne veće količine gasa u odnosu na ove koje imamo. Izgradnja jednog gasovoda, koji bi išao od bugarske granice do Mađarske, koji bi se vezao eventualno i za ‘Turski tok‘ za Srbiju bi bilo veoma korisno i neophodno“, rekao je Voja Vuletić iz Udruženja za gas.

Kako RTS prenosi, tražene količine gasa koje bi stizale ovim gasovodom čak šest puta premašuju našu godišnju potrošnju.

Novi gasovod računa i na dotoke gasa iz drugih izvora jer Srbija sa Bugarskom radi i na gasnom povezivanju od Niša do Sofije.

Izvor: RTS

Milisav Pajević