Revolucija u elektromobilnosti? Pet minuta punjenja vozila – 120 kilometara vožnje!

Mobilnost

Jedan od demotivišućih faktora za rašireniju „elektrifikaciju“ globalnog voznog parka je i sporo punjenje vozila na struju. Kako bi više ljudi kupilo električni automobil umesto benzinca ili dizelaša, neophodno je da se proces ubrza.

Foto-ilustracija: Pixabay

Američki proizvođač elektromobila Tesla saopštio je da njegovi novi superpunjači V3 za samo pet minuta mogu da napune vozilo za prelazak 120 kilometara, što kompaniju čini predvodnicom elektromobilnosti kada je reč o brzini punjenja.

Za samo sat vremena Model 3 biće spreman za putovanje duže od 1500 kilometara. Brzina deluje još fascinantnije kada je stavite u komparativnu perspektivu – za sat vremena baterije mobilnih telefona nam se napune za otprilike pola dana korišćenja i skrolovanja društvenim mrežama.

Postoje različiti činioci koji utiču na vreme punjenja. Najočigledniji je izlazna snaga. Ona trenutno iznosi 120 kW, a kod V3 superpunjača je podignuta na 250. Kako bi se postiglo najbrže punjenje elektromobila na tržištu, uvedena je i opcija zagrevanja baterija u putu. Kao što njeno samo ime sugeriše, baterije se, dok se krećete ka stanici, zagrevaju kako bi dostigle najbolju temperaturu za punjenje vozila. Čak i samo po sebi, novouvedeno svojstvo obezbeđuje i do 25 odsto efikasnije punjenje.

V3 punjači će najpre da budu postavljeni u Zalivskoj oblasti San Franciska u severnoj Kaliforniji i prvobitno će biti namenjeni isključivo Modelu 3.

Drugi problem za veću rasprostranjenost automobila na električni pogon je nerazvijenost mreže punjača.

Tesla je širom Severne Amerike, Evrope i Azije instalirala više od 12 hiljada superpunjača i tvrdi da je 99 odsto američke populacije obezbeđeno infrastrukturom za punjenje vozila. Slična pokrivenost se očekuje i na evropskom kontinentu do kraja godine.

Jelena Kozbašić