Revitalizacija TE „Kostolac“ po ekološkim standardima

Revitalizacija TE Kostolac po ekološkim standardimaMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine gospođa Zorana Mihajlović posetila je juče termoelektranu „Kostolac“ povodom revitalizacije bloka B1.

Ovom prilikom, gospođa Mihajlović je izjavila da će revitalizacija bloka B1 dovesti do veće energetske stabilnosti sistema, povećanja energetske efikasnosti, ali i dužeg životnog veka ovog bloka.

Blok B1 termoelektrane „Kostolac“ isključen je sa mreže 28. februara, a radovi će trajati do 30. novembra ove godine.

Kompanije iz Kine i Srbije će izvoditi radove, dok će preko 1000 radnika biti angažovano na izvođenju. Vrednost ovog projekta je 112 miliona evra.

Ovo je prva faza međunarodnog kreditnog aranžmana kojom će, između ostalog biti obuhvaćeno i odsumporavanje dimnih gasova, a kada revitalizacija bude završena očekuje se da će blok B1 termoelektrane „Kostolac“ raditi po svim ekološkim standardima koje je propisala Evropska unija. Revitalizacijom ovog bloka će se smanjiti i emisija štetnih gasova što će doprineti smanjenju zagađenja životne sredine.

Inače, i EPS ima u planu odsumporavanje četiri bloka termoelektrane „Nikola Tesla“ što bi trebalo da bude završeno do kraja 2017. godine.

S.J.
foto: te-ko.rs