Revitalizacija HE „Zvornik“ počinje krajem sledeće godine

Srbija | Hidro

20871-HE ZVORNIK dlhe.rs

Vršilac dužnosti direktora PD „Drinsko-limske hidroelektrane“ gospodina Zlatan Jovanović izjavio je da su u toku pripreme za revitalizaciju hidrelektrane „Zvornik“. Prema njegovim rečima, u toku je prijem tehničke dokumentacije od kompanije „Voith Hydro“ koja je izvođač radova, a očekuje se da će dokumentacija za izradu glavnog projekta biti spremna do kraja 2014. godine. Kako je istakao, početak radova planiran je za oktobar sledeće godine, a do sada je završeno ispitivanje fizičkog modela turbine u američkoj labaratoriji.

Gospodin Jovanović je rekao i da je u planu izgradnja solarne elektrane u Zaovinama čija će snaga iznositi 300kW. On je istakao da će projekat biti realizovan sopstvenim sredstvima, a najavio je i izgradnju MHE „Đurići“ u Zaovinama.

Kada je reč o drugim ulaganjima, vršilac dužnosti PD „Drinsko-limske hidroelektrane“ dodao je i da „Elektroprivreda Srbije“ ima u planu revitalizaciju reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“, izgradnju četvrtog agregata HE „Potpeć“, ali i revitalizaciju HE „Potpeć“ i HE „Bistrica“. Dodao je i da se i dalje razgovara o izgradnji reverzibilne HE „Bistrica“.

HE „Zvornik“ puštena je u rad 1955. godine, a njena snaga iznosi 96MW. Kompanija „Voith Hydro“ u martu ove godine pobedila je na tenderu za revitalizaciju ove hidroelektrane. U planu je da revitalizacijom bude povećana snaga ove hidroelektrane za oko 30 odsto. Vrednost investicije iznosi oko 90 miliona evra, a u planu je da projekat bude završen 2019. godine.

Sandra Jovićević

foto: dlhe.rs