Rešiti problem plutajućeg otpada u Republici Srpskoj

Region | Upravljanje otpadom

Foto: rtvbn.com

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić izjavila je u Višegradu da će Vlada Republike Srpske izdvojiti milion KM za rešavanje infrastrukturnih i investicionih projekata u ovoj opštini.

Ona je podsetila da je ovo ministarstvo obnovilo ekološku dozvolu za Hidroelektranu Višegrad, jer su za to ispunjeni uslovi, s tim da se više pažnje ubuduće posveti čišćenju Drine od plutajućeg i drugog otpada u vodi i priobalju.

Ministarstvo je predložilo strategiju rešavanja plutajućeg i drugog otpada za celu Republiku Srpsku, a međunarodne organizacije, SIDA iz Švedske i UNDP prave akcioni plan upravljanja otpadom po regijama kako bi se rešilo ovo pitanje i da ne bude preveliko opterećenje za lokalne zajednice, dodala je Golićeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurović je najavo da će za mesec dana u Višegradu biti održan sastanak ministara ekologije Srbije, Crne Gore i Republike Srpske na kome će se ozbiljnije rešavati problem i plutajućeg otpada i deponija na Drini.

izvor: rtvbn.com

Sandra Jovićević