REŠENJE ZA ZAGAĐENJE: Bicikl koji skuplja smog (FOTO) (VIDEO)

Nastojeći da smanji alarmantno zagađenje vazduha u svojim najvećim gradovima, kineska vlada nedavno je zvanično dala zeleno svetlo za realizaciju jedinstvenog ekološkog projekta u vidu proizvodnje eko bicikala koji prečišćavaju vazduh.

Originalni Smog Free bicikl patent je holandskog umetnika i ekološkog aktiviste Dena Ruzgarda, a poseduje mehanizam koji prilikom okretanja pedala pokreće mali usisivač na guvernali, u kom se vazduh zasićen smogom filtrira i tako prečišćen dolazi do vozača.

Svoje poreklo, inovativni i održivi Smog Free bicikl vodi od Ruzgardovih Smog Free kula u Pekingu i Roterdamu, koje od 2015. svakodnevno poput vakuuma usisavaju i filtriraju zagađen vazduh, a u zvaničnom saopštenju autora navedeno je da je, pored misije konačnog obračuna sa smogom u višemilionskim gradovima, Smog Free tim istrajan u nameri da biciklu u Kini ponovo vrati status kulturne ikone i nacionalnog simbola prenosi Imaginarijum.

Smog Free bicikli trenutno su u završnoj fazi proizvodnje, a pred ovom organizacijom nalaze se brojni projekti osmišljeni u saradnji sa nekoliko svetskih metropola, za čije zvaničnike održiv razvoj i zelena budućnost predstavljaju neke od najvećih i najvažnijih ciljeva javne politike.