Rešenje problema otpadnih kanalizacionih voda u Boru

Vesti | Srbija | Upravljanje otpadom

Foto-ilustracija: Pixabay

Mnoge opštine u Srbiji već decenijama pokušavaju da reše probleme otpadnih kanalizacionih voda. Na spisku gradova koji će uskoro rešiti ovaj problema nalazi se grad Bor u kom će u narednom periodu biti izgrađeno pet postrojenja za preradu otpadnih kanalizacionih voda u okviru projekta „Čista Srbija“. Na ovaj način trajno će biti rešen više decenijski problem zagađenja vodotokova pre svega Borske i Brestovačke reke, otpadnim, fekalnim vodama, navodi se na sajtu RTV Bor.

Prema rečima nadležnih u Gradskoj upravi u Boru, zagađenje voda nije toliko očigledno kao aerozagađenje, ali ima ogromne posledice na ekološki sistem jer se na ovaj način zagađuje okolno zemljište, podzemne vode i poljoprivredne kulture.

Upravo zbog toga ovo ulaganje države je od ogromnog značaja ne samo za grad Bor već i za celu istočnu Srbiju.

“Lokalna samouprava u Bor je u prethodne dve godine iz sopstvenih sredstava izgradila jedno manje postrojenje u naselju Metalurg koje je dalo odlične rezultate, s obzirom na to da se prečisti 12 do 15 litara vode u sekundi, a voda koja se dobije na izlazu iz postrojenja je potpuno prečišćena”, kažu u borskom Vodovodu.

Problemi sa otpadnim vodama i kanalizacionom mrežom uskoro bi mogli da budu rešeni u 65 opština u Srbiji. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kompanije „Čajna roud end bridž korporejšen“ u Srbiji Džang Sjaojuen potpisali su komercijalne ugovore o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji.

Planom je predviđeno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 opština. Dok će na šest lokacija biti sanirane ili izgrađene deponije.

Energetski portal