REPUBLIKA SRPSKA: Suša smanjila nivo vode u hidoakumulacijama

Hidro

Foto – ilustracija: Pixabay

Ukoliko se period bez padavina nastavi do jeseni, hidroakumulacije u Republici Srpskoj mogle bi da se prepolove, ili gotovo isprazne.

Na jugu Republike Srpske, već duže nema padavina, pa je nivo akumulacije „Bileća“ 12 metara ispod planiranog. Očekuje se da će nivo biti i niži, zbog angažovanja kapaciteta za domaće tržište.

Prvi put od 1946. godine, od kada se vrše merenja, u periodu decembar-januar stiglo je samo deset odsto od očekivanih prosečnih količina vode. Iako je ovo period godine od koga hidroenergetičari najviše očekuju, umesto 110, u akumulaciju „Bileća“, dotok je bio svega 12 metara kubnih u sekundi.

Zakazalo je i proleće, pa je manje i proizvedenih gigavatčasova na generatorima „Hidroelektrana na Trebišnjici“ – kumulativna proizvodnja iznosi oko 48%. Rebalans, na planiranih 1080 gigavatčasova, je neizbežan. Ostaje nada da će poslednji kvartal godine popraviti stanje. Međutim, dugoročnije procene količina padavina ne postoje.

Bez obzira na trenutno stanje, agregati će morati da rade za domaće potrošače. To za sobom povlači i smanjenje zaliha vode.

Hidroelektrane na Trebišnjici, uradile su na vreme remont postrojenja i agregata. To garantuje stabilnu proizvodnju, prenosi RTRS.

Izvor: energetika.ba