Republika Srpska povećava energetsku efikasnost

Region

energetska efikasnost energetska-efikasnost.me

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske gospodin Srđan Todorović izjavio je u intervjuu za Srnu da od 1. januara 2016. godine svi novoizgrađeni objekti moraju posedovati energetski pasoš kako bi dobili upotrebnu dozvolu.

Kako je istakao, objekti moraju definisati kategoriju nivoa energetske efikasnosti, a Fond će voditi evidenciju izdatih energetskih sertifikata. Dodao je da od investitora zavisi koji nivo energetske efikasnosti će imati objekat, a istakao je i da smatra da investitori imaju interes za korišćenje energetski efikasnih materijala u gradnji objekata zbog mnogobrojnih benefita.

Naveo je da je u planu da stare zgrade budu obuhvaćene merama povećanja energetske efikasnosti koje će stimulisati Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, kao i da su zajednice stanara zainteresovane za ulaganje sopstvenih sredstava u povećanje energetske efikasnosti rezidencijalnih zgrada.

Gospodin Todorović je podsetio i da je u toku obuka za stručno usavršavanje lica koja vrše energetsku sertifikaciju zgrada, kao i da od 1. januara 2016. godine na snagu stupaju tri pravilnika kojima se preciznije reguliše energetska efikasnost u zgradarstvu. Takođe je istakao da je u toku donošenje propisa koji definiše naknadu za zagađivače vazduha u Republici Srpskoj, a koji ima za cilj smanjenje emisije štetnih materija, što je i krajnji cilj energetske efikasnosti.

Sandra Jovićević

foto: energetska-efikasnost.me