Reorganizacija EPS-a teče po planu

Vesti | Srbija

17.03.16 2Finansijsko poslovanje Elektroprivrede Srbije (EPS) je veoma stabilno, u prvom kvartalu je ostvarena dobit od 13,6 milijardi dinara, a reorganizacija firme teče po planu u skladu sa merama Vlade Srbije, izjavio je juče Tanjugu Milorad Grčić, vršilac dužnosti direktora u tom Javnom preduzeću.

„Finansijsko poslovanje EPS-a nije ugroženo. EPS je u prvom kvartalu tekuće godine ostvario dobit od 13,6 milijardi dinara“, rekao je Grčić , dodajući da kompanija nastavlja da sprovodi reorganizaciju u skladu sa merama Vlade Srbije i u skladu sa započetim reformama unutar, što daje određene rezultate.

Komentarišući izjavu direktora Svetske banke u Srbiji Tonija Verheijena, koji je doveo u pitanje finasnijsku održivost EPS-a ukoliko ne bude smanjen broj zaposlenih i sprovedena finansijska konsolidacija kompanije, Grčić je naveo da „očigledno postoji  neki nesporazum“ između analiza Svetske banke i analiza stručnjaka zaposlenih u EPS-u.

„Naša pretpostavka je, kada smo pravili analizu podataka Svetske banke koju su oni izneli vezano za EPS, da najverovatnije Svetska banka nije imala sve relevantne podatke… Upravo pokušavamo da napravimo kontakt i da zajedno sa Svetskom bankom napravimo ponovo sveobuhvatnu analizu poslovanja EPS-a“, ističe Grčić.

U dogovoru sa Svetskom bankom i u skladu sa svim merama Vlade i prethodnog rukovodstva EPS-a, dodaje Grčić, rukovodstvo firme nastavlja reorganizaciju.

„Završili smo sistematizaciju, otkočili pregovore sa sindikatom, izrađujemo metodologiju koja je pri kraju i smatramo da na taj način trasiramo put efikasnijem poslovanju EPS-a, boljoj organizaciji“, kaže Grčić.

Prema njegovim rečima, veoma je važno to da se radi na smanjenju gubitaka i na smanjenju krađa, a neke primere su izneli i Svetskoj banci.

„Smatram da ćemo imati mnogo bolje rezultate kada je reč o naplati električne energije i o smanjenju gubitaka, nego što je Svetska banka to očekivala od nas u svojoj projekciji“, ocenjuje sagovornik Tanjuga.

Napominje, takođe, da je jedna od mera za smanjenje gubitaka i mera štednje unifikacija auto-parka.

„Imamo plan, zahvaljujući sistematizaciji i našem sagledavanju organizacije proizvodnje u svim ograncima, na koji način ćemo da smanjimo broj zaposlenih za 1.000 u toku 2016. godine“, kaže Grčić.

Podvlači da „nijednog trenutka ne pominje otpuštanje, već smanjenje broja radnika“, i da će i to dati u određeni efikasan rezultat.

Kako naglašava, u EPS-u je mnogo veći problem to što su radnici nepravilno i loše raspoređeni nego višak radnika.

„U ovom momentu smo taj plan za 2016. trasirali i tu neće biti nikakvih problema. Sve su ovo dokazi da EPS nema u ovom momentu nikakav problem, da EPS ima budućnost i da je EPS firma koja posluje pozitivno“, zaključio je Grčić.

Izvor: www.tanjug.rs

Foto: www.rbkolubara.rs

Vesna Vukajlović