RENEXPO® BiH 2017: Prevazilaženje nesrazmera između velikih investicionih potencijala i slabe realizacije projekata (FOTO)

Vesti | Region

Na prvom sastanku savetodavnog odbora RENEXPO® BiH 2017. sajma, održanom 15. juna,  skrenuta je pažnja na preprepeke pri iskorišćavanju potencijala Bosne i Hercegovine i unapređenje investicija u energetskom sektoru. Dijalog nadležnih institucija, investicije, promocija i izgradnja kapaciteta u energetskoj oblasti, ekonomsko jačanje glavne su teme o kojima je bilo reči na savetodavnom sastanku, a koje će biti deo predstojećeg RENEXPO® BiH sajma i konferencija u novembru u Sarajevu.

Nakon što je generalni direktor i osnivač REECO® Grupe Johan Georg Rom pozdravio okupljene i predstavio planove i ciljeve predstojećeg RENEXPO® BiH2017, usledila je diskusija. O tržišnim prilikama i pravnom okviru govorio je predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Amir Kazić. On je tom prilikom istakao važnost zajedničkog rada institucija na uspostavljanju pogodne investicione klime u BiH u cilju prevazilaženja nesrazmera između velikih investicionih potencijala BiH i slabe realizacije.

S tim u vezi, on je predložio organizovanje okruglog stola tokom RENEXPO® BiH2017. koji bi okupio donosioce odluka, a predlog su podržali preostali članovi savetodavnog odbora. Dugogodišnja saradnja između Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GiZ) i platforme RENEXPO® nastaviće se i ove godine. Pored programa energetske efikasnosti u građevinarstvu, program podrške obnovljivim izvorima energije u BiH, GIZ će predstaviti i kroz radionice u oblasti hidroenergije, biomase, uz razradu programa za investitore. Goran Krstović, koji je u ime GIZ-a prisustvovao sastanku, pomenuo je još jedan važan program koji GIZ sprovodi u BiH – energetsku efikasnost u industriji, a kojom će se upotpuniti program RENEXPO® u budućnosti.

Predstavnica Trgovinskog odeljenja Austrijske ambasade Razija Hamidović istakla je da će podržati RENEXPO® u vidu povezivanja novih austrijskih kompanija koje su zainteresovane za tržište BiH sa projektom RENEXPO®. Ona je dodala da je potencijalnim investitorima neophodno predstaviti realan okvir i procedure u realizaciji projekata.

U skladu sa tim je i izlaganje predstavnice Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EIA) Elme Haverić, koja je najavila da će Vodič za investitore u energetskim projektima biti predstavljen na RENEXPO® sajmu u novembru.

Međunarodni karakter RENEXPO® događaja ogleda se i u podršci koju RENEXPO® uživa od strane međunarodnih, u prvom redu nemačkih i austrijskih kompanija. Prošlogodišnji sajam je ugostio najveći broj kompanija iz Nemačke, sa tendencijom porasta i osnaživanjem podrške i međusobne saradnje. Uz predstavnike nemačke ambasade, savetodavnom sastanku su prisutvovali i članovi Predstavništva nemačke privrede u Bosni i Hercegovini (AHK).

Pored osvrta na investicije i stanje u oblasti dobijanja energije iz otpada, uz podršku i sugestije Saveta stranih investitora (FIC), Internacionalne finansijske korporacije (IFC), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i drugih institucija i organizacija završen je savetodavni sastanak.

Naredni sastanak zakazan je za 14. septembar 2017. godine, nakon čega će još detalja biti poznato.

RENEXPO:

Vodeći internacionalni sajam u oblastima obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti sa profesionalnim konferencijama sjedinjenim u RENEXPO® brend dolazi četvrti put u Bosnu i Hercegovinu. RENEXPO® BiH će prezentovati alternative u proizvodnji grejanja i struje koristeći dostupnu biomasu (drvo) i izvore biogasa, tehničke i ekonomske potencijale u hidroenergiji i značaj u implementaciji projekata koji omogućavaju racionalno korišćenje energije u konstrukciji, industriji i javnoj rasveti. RENEXPO® je prepoznat kao visoko-kvalitetna evropska energetska platforma izrađena kao najvažniji intustrijski sastanak ovog tipa.

REECO:

Organizuje sajmove u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti gradeći i obnavljajući saradnju sa nacionalnim i internacionalnim kompanijama, organizacijama, vlastima i ministarstvima. Kompanija REECO SRB d.o.o. iz Novog Sada čini deo REECO® grupacije sa sedištem u Nemačkoj i kancelarijama u Poljskoj i Austriji. Srpski REECO tim organizuje događaje u Srbiji i Bosni i Hercegovini od 2013. godine. Od 1997. godine do danas, više od 50.000 profesionalca iz preko 70 zemalja su posetili sajmove i konferencije ovog tipa svake godine, organizovane od strane REECO® grupacije.

– Mi radimo na visokokvalitetnoj ključnoj energetskoj platformi za umrežavanje i traženje novih potrošača. Jednostavno: Gradimo mostove i otvaramo vrata! – poručuju oni.