Renesansa autohtonih sorti vina na severu Srbije

Hrana

Foto-ilustracija: Unsplash (Maksym Kaharlytskyi)

„Ako želite da upoznate jedan narod onda sedite za njihov sto i pijte njihova vina” kaže italijanska poslovica. Ovom, univerzalnom maksimom bi trebalo da se rukovodi svaki dobar vinogradar i da zasade podiže i sa lokalnim, odomaćenim sortama. Njih, na žalost, u našim vinogorjima nema puno, ocenjuje poznavalac domaće viske scene novinar Petar Samardžija, koji, sa druge strane, ukazuje na ogroman značaj novostvorenih sorti nastalih na oglednom polju Poljoprivrednog fakulteta u Sremskim Karlovcima.

Na domaćoj vinskoj karti sve zastupljeniji je probus, sorta velikog potencijala koja bi mogla zauzeti i do 1.500 hektara. Za sada je to tek stotinka hektara a najveće površine pod probusom koji nedri vina po kojima je Srbija prepoznatljiva ne samo na Balkanu nego i šire nalaze se na padinama Fruške gore.

Akcenat na autohtonim sortama primetan je i u susednoj Mađarskoj, naročito u županiji Bač Kiškun gde se uzgaja popularna kadarka. U Mađarsku je doneta iz Vojvodine, a posvećena joj je pažnja i kroz prekogranični projekat Dunavski vinski put.

Novi koncept vinogradarstva koji se bazira na malim porodičnim vinarijama, kojih u Vojvodini ima preko 120 podrazumeva renesansu autohtonih sorti i glavni je izazov velikog broja dobrih vinara.

Izvor: Radio-televizija Vojvodine