Remont termoelektrane “Kostolac” do kraja godine

Svet

kostolac

U termoelektrani “Kostolac” još uvek traju radovi na prvoj fazi revitalizacije ove elektrane, dok se početak druge faze očekuje krajem godine.

U prvoj fazi koja je započeta krajem februara ove godine predviđena je revitalizacija bloka B1 termoelektrane “Kostolac”, a planirano je da radovi traju do 30. novembra ove godine. Angažovano je preko 1000 radnika, od kojih čak 60 odsto čine Kinezi, a vrednost projekta je 112 miliona evra. Prvom fazom je, između ostalog obuhvaćeno i odsumporavanje dimnih gasova, a kada revitalizacija bude završena očekuje se da će blok B1 termoelektrane “Kostolac” raditi po svim ekološkim standardima koje je propisala Evropska unija. Revitalizacijom ovog bloka će se smanjiti i emisija štetnih gasova što će doprineti smanjenju zagađenja životne sredine.

Druga faza revitalizacije ove elektrane počeće krajem godine, a obuhvatiće izgradnju novog bloka termoelektrane “Kostolac”, kao i proširenje kapaciteta kopa “Drmno” na 12 miliona tona uglja godišnje.

Inače, remont bloka A1 počeo je u julu ove godine, a obuhvata kompletno otvaranje turbine i protočnog dela, radove na rashladnim pumpama, armaturi i ostalim pomoćnim uređajima. Radove izvodi kompanija “Feromont” iz Pančeva zajedno sa podizvođačima.

Sa remontom bloka A2 počeće se u septembru ove godine, a od 1. decembra sva četiri bloka kostolačke termoelektrane ponovo će biti u pogonu.

Sandra Jovićević

foto:te-ko.rs