Rekordni broj učesnika na kongresu

Upravljanje otpadom

_mg_0515Obaranjem rekorda u broju učesnika i zemalja učesnica, atraktivnim panel diskusijama, izborom novog predsednika Međunarodne asocijacije za upravljanjem čvrstim otpadom i pod moderatorskom palicom glumca popularne serije Game of Thrones, u Kongresnom centru „Master“ na Novosadskom sajmu otvoren je ISWA Svetki kongres.

1302 učesnika iz čak 72 zemlje prisustvuje najznačajnijem projektu Međunarodne organizacije za upravljanje čvrstim otpadom – ISWA Kongresu, čiju je organizaciju Novi Sad dobio još pre nekoliko godina. Ovo je prvi put da je jedna zemlja iz Jugoistočne Evrope domaćin ovakvog događaja i iskustva, novosti, projekti i ideje koje će biti razmenjene među učesnicima u naredna tri dana, od neprocenjivog su značaja i za Srbiju i za region.

Upravljanje otpadom nažalost, nije oblast koju je naša zemlja svrstavala među prioritetne poslednjih godina. Standardi i pravila pridruživanja EU na ovom polju, međutim, veoma su strogi, pa je organizovanje jednog ovako velikog događaja, od izuzetnog značaja za sav budući rad institucija nadležnih za ovu oblast.

Organizator Kongresa, izvršni direktor Asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom Srbije, prof Goran Vujić, rekao je da ISWA Kongres tokom ova tri dana čine i pojedinci i institucije i javni i privatni sektor i svi oni zajedno trebalo bi da doprinesu prekretnici kojoj i Srbija i region teže. To je i cilj ovog Kongresa, tvrdi Vujić.

Uoči svečanog otvaranja Kongresa, u nedelju je na godišnjoj ISWA skupštini, za novog predsednika izabran Antonis Magropulis iz Grčke.

Magropulis je prvog dana skrenuo pažnju svima na važnost promena kojima sve zemlje u svetu teže, na putu unapređenja zaštite životne sredine. Ali, kako kaže, nijedna zemlja nikada ne može biti 100% spremna za promene. Za to je potrebno vreme i u slučaju Balkanskih zemalja, velika borba kako sa ustajalom tradicijom, tako i sa politikom. Ipak, novi predsednik je optimista, jer jedan ovakav Kongres kao što je ISWA, pokazuje da su rezultati počeli da pristižu.

0f1a5888Moderator prvog dana ISWA kongresa bio je nemački glumac Thomas Wlaschiha, koji u jednoj od najgledanijih tv serija današnjice, „Game of Thrones“, tumači lik Jaqena H’ghara.

Wlaschiha je veliki borac za zaštitu životne sredine i ni sam nije krio oduševljenje ovolikom posećenošću Kongresa, kao i Srbijom i Novim Sadom. Glumac je bio iskren, napominjući da do sada nije bio moderator jednog ovakvog događaja, te da je ovakvim angažovanjem želeo da podseti sve ljude da u 21. veku, više niko ne može da priušti sebi da ne učestvuje u stvarima koje se tiču zaštite životne sredine.

ISWA Kongres traje do 22. septembra, a program narednih dana možete preuzeti na sledećem linku: www.iswa.org

Vesna Vukajlović