Rekordne količine elektronskog otpada u svetu

Svet | Upravljanje otpadom

Foto: pixabay

U protekle dve godine zabeležene su rekordne količine elektronskog otpada širom sveta. Odbačeno je 45 miliona tona televizora, mobilnih telefona i drugih uređaja, čime su protraćene velike količine vrednih materijala kao što su zlato ili bronza, navodi se u UN-ovom izveštaju.
Sve veći prihodi i niže cene uređaja, od solarnih panela do frižidera, doprineli su rastu e-otpada za 8% u odnosu na 2014. godinu kada je ove vrste otpada bilo 41 tona. E-otpad se definiše kao odbačeni uređaj koji ima bateriju ili utikač. Kako se navodi u zajedničkoj studiji Univerziteta UN-a, Međunarodne telekomunikacijske unije i Međunarodne asocijacije za čvrsti otpad, navedena količina jednaka je veličini 4500 Ajfelovih tornjeva.
Vrednost sirovih materijala u otpadu iz 2016. godine procenjuje se na 55 milijardi evra i uključuje vredne metale kao što su zlaro, srebro, bakar i platina.
Od ukupnog elektronskog otpada iz 2016. godine, samo je 8,9 miliona tona sakupljeno i reciklirano. Većina e-otpada završila je na deponijama kao smeće.
Procenjuje se da će količina e-otpada do 2021. godine porasti na 52,2 milione tona.
Kina je u protekloj godini bila najveći izvor ove vrste otpada sa svega 7,2 miliona tona, dok su na drugom mestu Sjedinjene Američke Države.
Jedan od glavnih problema jeste odnos i svest ljudi kada je reč o reciklaži. Kako su prihodi sve veći a elektronski proizvodi sve jeftiniji, potrošačima je mnogo ekonomičnije da nakon što se neki uređaj pokvari, jednostavno kupe novi, što doprinosi rastućem trendu nagomilavanja elektronskog otpada u svetu.
Milan Zlatanović
Izvor: aljazeera