Rekord u proizvodnji solarne energije u SAD

Foto-ilustracija: Pixabay

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora na području SAD-a dosegla je rekordni nivo prema izveštaju koji je objavila Agencija za energetske informacije (Energy Information Administration, EIA).

Izveštaj je pokazao da je mesečna proizvodnja električne energije iz solarnih izvora i vetroelektrana činila 10 odsto ukupne proizvodnje energije u SAD-u tokom marta, piše Futurism. U izveštaju takođe stoji i da je oko 8 odsto ukupne električne energije u martu generisano u vetroelektranama, a preostalih 2 odsto dolaze iz solarnih izvora, što uključuje stambene i komunalne solarne panele.

EIA napominje da rezultati zavise od godišnjeg doba, jer vetar generiše povećanu proizvodnju električne energije tokom proleća, a proizvodnja energije iz solarnih izvora svoj vrhunac doseže u letnim mesecima. Kako je saopšteno, proizvodnja električne energije iz vetra i sunca verovatno će premašiti 10 odsto ukupne proizvodnje za razdoblje aprila 2017. godine, a zatim pasti na manje od 10 odsto u letnjim mesecima.

Obnovljivi izvori energije obaraju rekorde i van SAD-a, što ne iznenađuje jer je njihova cena znatno manja u odnosu na tradicionalne izvore kao što je ugalj.

izvor: lider.media

Sandra Jovićević