Rekonstruiše se zgrada opštine u Petrovcu na Mlavi

Vesti | Srbija

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić najavio je juče u Petrovcu na Mlavi da će u naredne dve do tri godine u 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji biti realizovan veliki broj projekata.

Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Ružić je, nakon sastanka sa lokalnim rukovodstvom i zamenicom regionalne direktorke UNDP za Evropu i centralnu Aziju Agi Vereš, istakao da će ti projekti biti pokrenuti zahvaljujući programu za lokal resornog ministarstva, kreiranim u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i UNDP.

On je naveo da će u skladu sa tim, u prvoj polovini 2020. godine, u Petrovcu na Mlavi biti obnovljena fasada i zamenjena stolarija na zgradi te opštine u iznosu od 36 miliona dinara.

Resorno ministarstvo je u prethodne dve godine preko Fonda za lokal, a zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Ministarstvu finansija, izdvojilo 800 miliona dinara za različite projekte realizovane širom zemlje, podsetio je ministar.

Petrovac na Mlavi je, kako je istakao, jedna od pet opština koja zajedno sa UNDP i SKGO radi na razvojnim planovima, a u skladu sa Zakonom o planskom sistemu.

Prema njegovim rečima, saradnja sa UNDP je veoma značajna i fleksibilna, što se videlo i tokom elementarnih nepogoda kada je Srbija nedostajuća sredstva uspela da obezbedi od različitih međunarodnih organizacija, među kojima je bio i UNDP.

Predsednik Opštine Duško Nedinić izrazio je nadu da će Petrovac na Mlavi, zahvaljujući pomoći države i međunarodnih institucija, uspeti da podigne standard građana i pobegne od statusa jedne od najnerazvijenijih opština u Srbiji.

Vereš je prenela da je na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave bilo reči o razvoju i depopulaciji, dodajući da treba pronaći rešenje koje će zadržati mlade i omogućiti im da, osim posla, u tom mestu vide budućnost i za svoju decu.

Milisav Pajević