Rekonstruisane fasade u Beogradu dobiće dekorativno osvetljenje štedljivom LED rasvetom

Vesti | Srbija

 

Foto-ilustracija: Pixabay

Rekonstrukcija fasada u kulturno-istorijskim celinama u Beogradu ulazi u četvrtu fazu, izjavio je gradski urbanista Milutin Folić.

On je istakao da su svetlost dana ugledala potpuno rekonstruisana zdanja u Dobračinoj ulici, na uglu Pop Lukine i Maršala Birjuzove, Dečanskoj i Despota Stefana, a u završnim radovima su fasade na uglu Gračaničke i Vuka Karadžića, Džordža Vašingtona i Despota Stefana, Vasinoj.

– Planirano je da se do kraja novembra krene sa rekonstrukcijom fasada u starom jezgru Zemuna, i to 30 fasada u Glavnoj, 15 u Gospodskoj, devet na Magistratskom trgu i pet na Avijatičarskom trgu. Istovremeno, u istorijskom jezgru Beograda biće nastavljen projekat rekonstrukcije fasada u ulicama Kralja Petra, Gračaničkoj i Zmaja od Noćaja, a za 2019. godinu planirana je Brankova ulica, rekao je Folić.

Prema njegovim rečima, potvrda da Grad Beograd brine o svom nasleđu je i činjenica da je u prethodnom periodu rekonstruisano gotovo 200 fasada i to po celinama – Kosančićev venac, Karađorđeva, Kralja Milana, Fruškogorska, Zadarska, ali i pojedinačni objekti od značaja za grad. Sve fasade dobiće i dekorativno osvetljenje štedljivom LED rasvetom.

Milisav Pajević