Reka Kolorado „presušuje“ – ugroženo izvorište vode za 40 miliona ljudi

Čak 40 miliona Amerikanaca, od Denvera do Los Anđelesa, snabdeva se vodom iz reke Kolorado. Ipak, njen vodotok je u odnosu na prošli vek opao za 20 odsto, a naučnici glavnog krivca za tu pojavu vide u klimatskim promenama.

Foto-ilustracija: Pixabay

Oko polovine pada rečnog toka stručnjaci su pripisali povećanju temperatura. S obzirom na to da se zagrevanje nastavlja, pribojavaju se da će ogroman broj stanovnika na svojoj koži osetiti nestašicu vode.

Tokom 20. i na početku 21. veka, u području Kolorada zabeležen je porast temperature od 0,9 stepeni Celzijusa. Za svaki stepen Celzijusa temperaturnog skoka, vodostaj opada za 10 odsto.

Autori istraživanja su se takođe bavili time kako bi se suzbijanje emisija gasova sa efektom staklene bašte odrazilo na vodne kapacitete Kolorada.

Bilo kakav rez u ispuštanju štetnih gasova mogao bi da smanji gubitak vode za između 19 i 37 odsto do polovine veka. Međutim, određeno snižavanje vodotoka je neizbežno, saopštili su, s obzirom na to da porast temperatura nije jedini faktor koji doprinosi tom trendu.

Jelena Kozbašić