Regionalni projekat analize potencijala OIE u Srbiji i regionu

Srbija

oie economy.rs

Šef katedre za Termomehaniku Mašinskog fakulteta u Beogradu dr Mirko Komatina u petak 14. novembra 2014. godine predstavio je projekat „Analiza potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji“. Cilj projekta je da se analiziraju potencijali obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu. Osim toga, urađeno je mapiranje izvora i baza podataka koji sadrže informacije o ovoj oblasti kako bi investitorima bilo olakšano, istakao je gospodin Mirko Komatina.

On je izjavio i da su Mašinski fakultet u Beogradu i Mašinski fakultet iz Maribora zajednički uradili tehničku studiju izvodljivosti hibridnog postrojenja na geotermalnu energiju i još jednog vida obnovljive energije, a koje bi moglo biti izgrađeno u svakoj od zemalja koje učestvuju u projektu. Prema njegovim rečima, za svaku zemlju utvrđena je lokacija i obnovljivi izvor energije koji je karakterističan za tu zemlju i koji bi bio najbolje rešenje za ovo postrojenje. Kako je istakao, sa ovim projektima zajednički bi moglo da se konkuriše za sredstva iz fondova Evropske unije iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Gospodin Komatina je napomenuo i da ovakva postrojenja nisu isplativa odmah, već je potreban duži vremenski period, tako da je potrebno pronaći investitore zainteresovane za ulaganje nekoliko miliona evra u ova postrojenja.

On je dodao i da obnovljivi izvori energije predstavljaju budućnost, jer se zalihe fosilnih goriva uveliko smanjuju. Ovo će dovesti do toga da i cene vezane za obnovljive izvore energije budu niže.

U regionalnom projektu „Analiza potencijala obnovljivih izvora energije“ učestvuje osam zemalja (Republika Srbija, Hrvatska, Italija, Slovenija, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija) i jedanaest institucija iz ovih zemalja. Projekat finansira Evropska unija.

Sandra Jovićević

foto: economy.rs